Jong moederschap als norm in de Dominicaanse Republiek.

In de Dominicaanse Republiek moet je als vrouw jong trouwen en kindjes hebben. Wat ze niet zien is welke gevolgen dit heeft op het verdere leven van deze vrouwen en hun kinderen.

Mijn mama is op de Dominicaanse Republiek geboren en is op latere leeftijd geïmmigreerd naar België.

In plaats van eerst haar studies af te maken, is ze vrij jong aan een gezin gestart.

Studeren wordt daar niet aangemoedigd. Meisjes kunnen beter denken aan trouwen en kinderen hebben, terwijl jongens juist wel aangemoedigd worden studeren en carrière te maken.  Deze mindset is de reden dat er heel weinig vrouwelijke leiders zijn in Latijns-Amerika.

Mijn mama had twee kinderen toen ze naar België emigreerde. Ze had geen hoger diploma en sprak de taal niet. Hierdoor waren haar kansen beperkt en belande ze als alleenstaande moeder in de armoede. Met haar loon als poetsvrouw kwam ze maar net rond. 

Dit is wat er gebeurt met meisjes in Latijns-Amerika. Na een echtscheiding hebben vrouwen weinig middelen om rond te komen. Ze hebben geen job of hebben geen opleiding gevolgd met als resultaat dat solliciteren voor een goede functie moeilijk wordt. Het gevolg hiervan is dat Latijns-Amerika vooral bestaat uit mannelijke leiders, met als resultaat dat mannen het ook financieel een pak beter hebben.

Vrouwen zouden zelf moeten kunnen kiezen of ze al dan niet een carrière willen opbouwen en wanneer ze een gezin willen starten. 

Mijn mama had grote dromen, een daarvan was een eigen kapperszaak. Ze is enorm creatief en een goede kapster. Doordat ze haar kinderen alleen moest opvoeden had ze hiervoor noch tijd, noch het geld. Met als resultaat dat haar kinderen ook beperkt waren in hun kansen. Ze kunnen zich wel bijscholen om hogerop te geraken maar dit vergt veel kracht en tijd, mede doordat ze al beginnen met een achterstand. 

Me mijn verhaal wil ik de negatieve gevolgen laten zien van deze culturele mindset, waar vrouwen niet aangemoedigd worden om zich bij te scholen of te studeren. 

Meer geschoolde vrouwen = meer vrouwelijke leiders.

Meer geschoolde moeders = meer geschoolde kinderen. 

Op deze manier kunnen we voor verandering zorgen.

Gelijkheid voor iedereen.

Author

#FOLOW US ON INSTAGRAM