#Gelijkheid #Diversiteit #Armoede

#Gelijkheid #Diversiteit #Armoede

Waarom is het belangrijk dat iedereen meetelt?

Wat gebeurt er als niet iedereen meetelt?

Met mijn levenservaring kan ik je vertellen hoe het voelt als je er niet bij hoort, je niet gewaardeerd wordt omwille van je achtergrond en vooral om je diploma.

Als ik terugblik naar mijn schooltijden kan ik me nog heel goed herinneren dat de secretaresse me bij haar riep met de vraag waarom mijn boeken nog steeds niet betaald waren. Ze vertelde me dat ik van richting zou moeten veranderen, omdat het te duur was voor mij en dat het in de toekomst nog moeilijker zou worden. Als 12-jarige heb je daar geen antwoord op, je voelt je heel slecht, omdat je weet hoe moeilijk de situatie thuis is. Iets wat je met niemand wil delen omdat je je er voor schaamt.

Maar wat de secretaresse niet besefte is, dat ze mijn zelfvertrouwen en mijn grote dromen wegnam. Mijn leerkracht van het 6e leerjaar zei me nog dat ik kon gaan studeren wat ik wou en dat Latijn zeker een optie was. Ik had grote verwachtingen, maar de houding van de secretaresse deed me enorm veel pijn. Ik huilde vaak, omdat ik geloofde dat ik niet ver zou geraken in het leven. Het was voor mij enorm belangrijk om een hogere studie te gaan doen om zo uit de armoede te geraken. 

Geen enkel kind verdient het om op deze manier behandeld te worden en al zeker niet op die leeftijd. Ieder kind verdient een goede begeleiding. Er zijn kansen en oplossingen voor iedereen maar men moet het wel bespreekbaar maken.

Wat doet het als kind met je hersenen en je persoonlijkheid? Je krijgt een minderwaardigheidsgevoel, angsten en een negatieve kijk. Het beperken van kansen brengt risico’s met zich mee.

Ik heb me heel lang anders gevoeld en heb aan mijn zelfvertrouwen moeten werken. Ik heb alle soorten jobs gedaan en bleef me ‘s avonds bijscholen. Bijscholen was heel belangrijk voor me om mijn kansen in de maatschappij te vergroten, want geen enkele administratieve of uitvoerende job gaf me de voldoening die ik zocht in mijn leven, ik wist dat ik meer kon. Financieel had ik geen andere keuze, maar ik had altijd een volgend plan klaar. Ik wist dat ik meer kon.

Ik geloof in een samenleving waar iedereen gelukkig kan zijn. Waar iedereen gewaardeerd wordt voor zijn/haar talenten en waar iedereen de juiste kansen krijgt. Dat zal een maatschappij zijn die economisch goed zal draaien.

“Leiderschap gaat over het beter maken van anderen als gevolg van je aanwezigheid en ervoor zorgen dat die impact blijvend is tijdens je afwezigheid”

Author

#FOLOW US ON INSTAGRAM